نوشته: محمد داود سیاووش
در حالیکه بارک اوباما آخرین حرف مایوسانه دلش را در آخرین روزهای مسولیتش در مورد افغانستان ابراز داشته گفت:« ایالات متحده نمی تواند طالبان را از افغانستان پاک کرده خشونت در این کشور را پایان ببخشد» و نا امیدانه اظهار داشت که جنگ جز زندگی سی سال افغانستان بوده. ناظرین سیاسی این دل مردگی و مایوسیت اوباما را به چند دلیل جدی نمی گیرند.
یکی به دلیل اینکه دوره کار اوباما به پایان رسیده و با در نظر داشت خلیج عمیق اختلاف دیدگاه ترامپ با اوباما شاید پس از به قدرت رسیدن ترامپ فضا کاملا عوض شده رییس جمهور جدید آجندای خود را در به منصه اجرا بگذارد.
دوم به دلیل آنکه با وجود صحبت گرم ترامپ با نواز شریف و ستایش لفظی ترامپ از تیز هوشی مردم پاکستان، در فرجام این گفتگو تیلفونی نماینده نواز شریف در امریکا هنوز نتوانسته حتی با نزدیکان ترامپ ملاقات کند که با این حال صحبت های ترامپی از صحبتهای رسمی ترامپ شاید پس از بدست گرفتن قدرت فرق داشته باشد.
از جانب دیگر اعتراف سخنگوی وزارت خارجه پاکستان به موجودیت شبکه حقانی در آن کشور و زیگنال امکان وضع محدودیت بر فعالیتهای آن شبکه در خاک پاکستان، همزمان با تغییر رییس( آی اس آی) و تبدیلی رییس ستاد ارتش پاکستان است که این اعتراف بیانگر نگرانی پاکستان از هشدار های قبلی ترامپ در رابطه به مبارزه با دهشت افگنان در منطقه میباشد.
در چهارمین دلیل میتوان به نکاتی اشاره نمود که در صحبت های کمپاینی ترامپ در رابطه به اتحادیه اروپا ، بشاراسد، روسیه وغیره مسایل بین المللی به آن اشاره شده و هنوز لاینحل میباشند.در حالیکه در نخستین عکس العمل وزیر دفاع انگلستان در مورد روسیه آن کشور را یک رقیب استراتیژیک غرب خواند نه شریک همتراز و خواهان گفتگو با وزیر دفاع جدید امریکا در این رابطه شد، باید مترصد بود که موقف ترامپ در آینده در رابطه به کودتا ترکیه ، سرنوشت جنگ سوریه، کمک به اتحادیه اروپا، نزدیکی به روسیه ، جنگ افغانستان و بر جام چه خواهد بود.
آنچه در افغانستان قابل تشویش و نگرانی مردم شده، سخنان زلمی خلیلزاد در جریان کمپاین هیلاری کلنتون با ترامپ میباشد که به صدای امریکاگفت : ترامپ در صورت پیروزی مستقیما با طالبان مذاکره خواهد کردکه تقاضای اخیر طالبان مبنی برمذاکره مستقیم با امریکا را ناظرین سیاسی ناشی از آن میدانند.