بوسیله Euronews
- به روز شده در: ۲۷/۰۹/۲۰۱۸
سید میران فرهاد، پیشکسوت سینمای افغانستان پس از سه سال تحمل بیماری قلبی روز چهارشنبه، چهارم میزان (۴ مهر) در بیمارستانی در کابل درگذشت، نزدیکان وی می گویند که بیماری قلبی وی قابل درمان بود اما پول کافی برای درمان بیماریش نداشت.
سرپناه، آرزویی که دفن شد
خدیجه سید، دختر این بازیگر پیشکسوت در گفتگو با یورونیوز با تایید خبر درگذشت آقای فرهاد گفت: «پدرم چهل سال در موسسه افغان فیلم مشغول به کار بازیگری بود و زندگی پرمشقتی داشت و از هیچ جایی کمک دریافت نمی کرد و آرزو داشت که یک خانه و سرپناه با یک زندگی آرام برای فرزندانش بتواند فراهم کند اما افسوس می خورم که این آرزو را با خود دفن کرد.»
سعید اورکزی، بازیگر نقش اصلی مرد فیلم مشهور «مردها ره قول اس» در صفحه فیسبوکش درباره درگذشت این هنرپیشه پیشکسوت نوشت: «اولین بار که او را دیدم، شبی بود که صحنه خانقاه را در فیلم مردها ره قول اس، فیلمبرداری می کردیم و بعد از آن در فیلمهای «سفر» و «خاکستر» نقشهایی را که به او سپردم، موفقانه ایفا کرد.»
سریال «شهربانو» ساخته نما رسانه و سریال «خط سوم» از رویا فیلم، آخرین فیلمهایی است که آقای فرهاد در آنها نقش ایفا کرده است.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
سید میران فرهاد، پیشکسوت سینمای افغانستان
هنر و هنرمند، مظلوم و محکوم
زبیر فرقند، کارگردان افغان که در دهلی جدید زندگی می کند، با مرحوم فرهاد در فیلمهای متعددی ایفای نقش کرده است. از جمله این فیلمها میتوان به «رازهای این خانه»، «پلوشه»، «همسفر» و فیلم سینمایی «همسایه» که به قتل عام مهاجران افغانی در اردوگاه سفید سنگ توسط دولت ایران می پردازد و فعلا در لیست سیاه فیلمهای ممنوع دولت افغانستان قرار دارد، اشاره کرد.
آقای فرقند در گفتگو با یورونیوز گفت: «سید میران هنرمند نسلی است که بیصدا و غریبانه از این دنیا رفت، آن هم در جامعهای زندگی و رشد کرد که هنر مظلوم و محکوم است.»
به گفته وی دولتمردان افغانستان توجهی به هنر ندارند و در برنامه کاریشان جایی برای بخشهای مختلف هنر وجود ندارد. حتی کاندیداهای پارلمان و ریاست جمهوری در طرحهایشان هیچ برنامه ای برای هنر و هنرمند مطرح نمی کنند، به همین خاطر زندگی هنرمندان افغانستان در فقر و بدبختی می گذرد.
سینماهای افغانستان جایی برای هنرمندان افغانستان ندارند
آنچه برای بسیاری از مخاطبان در شبکههای اجتماعی مطرح شده این است که چرا بازیگرانی چون مرحوم فرهاد با وجود دههها فعالیت در سینمای افغانستان برای نسل امروز شناخته شده نیستند و تنها پس از مرگشان به آنها پرداخته میشود.
مطالب یورونیوز را در واتساپ دریافت کنید
اقای فرقند می گوید: «هنر سینما و موقعیت صنعت سینما و صنعت فیلمسازی در افغانستان بسیار ضعیف ارزیابی می شود. سینماهایی که در افغانستان وجود دارد، تعدادشان از ۴ سالن فراتر نمی رود. خانوادهها نمیتوانند به دیدن فیلمهای سینمایی بروند؛ چون آنچه اهمیت دارد در این سالنها، کشیدن مخدراتی چون چرس است و بچهبازی در آنجا جریان دارد و حتی فیلمهایی که به نمایش می آید، از نظر فنی و محتوایی غیراستاندارد است.»
هنرمندان افغانستان امروز در شبکههای اجتماعی با انتشار خبر درگذشت سید میران فرهاد از فقدان این پیشکسوت سینمای افغانستان ابراز تاسف و تاثر کردند.