سهم توپ وسهم کره در بودجه ملی سال مالی1396 افغانستان!

 

نوشته :  محمد داود سیاووش

هزاران تاسف بر زمامداران افغانستان که به غیر از منافع شخصی شان در قدرت ،حرفی وسخنی و انتقادی برای شان دلچسپ نیست و فرصتی برای فکر کردن و مطالعه در سایر موارد ندارند، ورنه خوانش پاسخ راکفیلر به حسنین هیکل هفت آسمان به خواب رفته شعور شان را در حکومت داری بیدار میکرد و حداقل یکی از اعضای کابینه   ویا پارلمان پیدا می شد که توجه سایرین را به آن گفتگوی تاریخی در ترتیب  شیمای سهم هر سکتور در بودیجه ملی سال مالی 1396 خورشیدی معطوف میداشت وخاطرنشان میکرد که از تضعیف  و یا نادیده گرفتن  قصدی سکتور های زراعت، انکشاف دهات ، صحت ، مصونیت اجتماعی ، اقتصاد و معار ف در مقایسه به سکتور امنیت چه پیامد های ناگواری را برای کشور به بار خواهد آورد.

به هر حال به قول معروف و به رسم ضرب المثل مشهور که ( ماهی را هر وقت از آب بگیری تازه است) بخشی ازین گفتگو را به توجه دولتمردان کم علاقه به مطالعه افغانستان میرسانم تا در ترتیب بودیجه سال 1397 باز هم مرتکب چنین اشتباه نشوند.وخودرا درعقب چند کلمه به زبان انگلیسی از انتقاد مردم افغانستان پنهان نکنند.

(حسنین هیكل كه ركورددار مصاحبه با شخصیت‌های بزرگ جهانی است نقل كرده است كه در دهه هفتاد میلادی با دفتر راكفلر سرمایه‌دار بزرگ امریكا تماس گرفتم و تقاضای مصاحبه كردم. مرا شناختند و راكفلر پشت خط آمد و گفت شما احتمالا مرا با برادرم كه معاون رییس جمهور ایالات متحده است اشتباه گرفته‌اید

 

وگرنه من كه چهره سیاسی نیستم كه برای شما جالب باشم. گفتم كه اتفاقا با خود شما می‌خواستم مصاحبه كنم. وقت تعیین شد از قاهره به نیویورك رفتم و در ابتدا از من پرسید برای چه می خواهی با من مصاحبه كنی؟

 

به او گفتم شما اخیرا در جایی گفته اید كه اگر خروشچف به مسابقه تسلیحاتی ادامه دهد شوروی به زانو در می‌آید چون شما یك میلیاردری و چهره سیاسی نیستی و روی حساب و كتاب حرف می زنی، آمدم تا روی این موضوع صحبت كنیم چه اتفاقی قرار است برای مسكو بیفتد؟

 

راكفلر مقابل تابلوئی كه در دفترش بود رفت و گفت، من خبر محرمانه‌ای درباره سرنوشت جنگ سرد ندارم و اگر داشتم هم آن را به زبان نمی‌آوردم. استدلال من بسیار ساده است: شما داستان سهم توپ و سهم كره را كه شنیده‌ای؟ (درآن سال برنده نوبل اقتصاد بر روی سهم تسلیحات نظامی و سهم رفاهی در اقتصاد كشورها تحقیق كرده بود و نسبت بودجه نظامی را به اقتصاد، سهم توپ و بودجه رفاهی را به سهم كره تشبیه كرده بود.)

 

گفتم بلی. راكفلر ادامه داد، می دانی كه سهم توپ در ایالات متحده یك‌ونیم درصد و در شوروی ١٢ درصد است. اگر جنگ سرد و مسابقه تسلیحاتی ادامه یابد و امریكا سهم توپ را دو برابر كند شوروی نیز نیاز به همین مقدار دارد كه عقب نیفتد که سهم توپ در امریكا ٣ درصد و در شوروی ٢٤ درصد خواهد بود و عملا بودجه صنعتی شوروی را خواهد بلعید ولی در امریكا اتفاق محسوسی نمی‌افتد..

 

حال اگر مسابقه تشدید شود و باز هم امریكا بودجه نظامی‌اش را دو برابر كند سهم توپ در امریكا شش درصد می‌شود و در شوروی به ٤٨ درصد می‌رسد كه عملا دولت مسكو برای اداره امور كشور فلج می‌شود و اگر باز امریكا بودجه نظامی‌اش را دو برابر كند سهم توپ در امریكا به ١٢ درصد یعنی نرخ امروز شوروی می‌رسد اما دیگر اقتصاد شوروی متلاشی خواهد شد. پس در این مسابقه، برنده ما هستیم. تنها ١٥ سال طول كشید تا این پیش‌بینی راكفلر به حقیقت بپیوندد.)

حال با توجه به پاسخ معقول راکفیلر به حسنین هیکل توجه مردم افغانستان را به شیمای سهم توب  وسهم کره  در بودیجه ملی سال مالی 1396  جلب میکنم که حاجت و ضرورت به هیچ شرح و تفسیر و تبصره ندارد و تنها قابل یاد آوریست که بودیجه ملی سال مالی1396 را متخصصین امور اقتصاد و متفکرین بزرگ راه نجات حکومت های ناکام درجهان  تحت نظر و در مشوره  با مشاوران و مستشاران بزرگ اقتصاد جهان  برای افغانستان ترتیب نموده اند.

 

نظر شما در مورد این نوشته چیست؟

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

تصویر توییتر

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Twitter خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s